bergen
Door: Yvet
Blijf op de hoogte en volg Yvet
13 Augustus 2008 | Peru, Huanchaco
dat ik in Bariloche voor het eerst een berg op was ge¨lopen¨... wijdde er een verhaal aan op mn waarbenjij.nu en kon dagen nergens anders over praten, beretrots... alsof ik de Olympische Spelen had gewonnen... zo bijzonder dacht ik dat het... dat IK was.
Geboren in plat-Nederland-onder-zeeniveau had ik er simpelweg nooit bij stilgestaan dat mensen bergen oplopen voor hun plezier, dat dit voor velen iets ¨normaals¨is...
Nu 10,5 maand op reis heb ik ondertussen geleerd dat er blijkbaar mensen bestaan (en best veel!) die op reis gaan, puur om trekkings te doen... opzoek naar bergen, om òp te lopen¨...
In dorpen en steden in Zuid Amerika waar bergen zijn (en dat zijn er nogal wat... gezien het enoooooooorme Andesgebergte!!) barst het van de tour-operators die berg-op-loop-tours vekopen... er bestaat een ware berg-op-loop-business!!
Zo leer je nog eens wat...
en zo kwam het, dat ik besloot, in Huaraz, Peru, de stoute-berg-schoenen aan te trekken en samen met een meisje van Vancouver-eiland, Jill, de hier zeer befaamde ¨Santa-Cruz-trekking¨ te boeken! (O god waar ben ik aan bergonnen!!)
De doorslag mij aan dit avontuur bloot te stellen gaven de gids, de 3 maaltijden per dag (ik niet graag toegeef dat ik iets niet kan) en boven alles, de pak-ezels... 3 hoeraatjes voor de ezels, wat zijn ze stoer!!!!
hoera hoera hoera!!
Dag 1 was pittig... maar het biertje naderhand wat ik kreeg van mn clubgenoeten deed al het puffen vergeten... dag 2 was een eitje... alsnog rustig aangedaan om energie te sparen voor de 3e dag... de 3e dag zouden we namelijk een enorme berg oplopen... naar 4750 meter hoogte! ... en moet eerlijk zeggen, zag er als een berg tegenop!
En zo zie je maar, als je ergens maar flink tegenopziet, kan het alleen maar meevallen... een lange dag (ruim 8 uur gelopen), maar een absoluute KICK!!!
Dag 4 dachten we een makkie te hebben maar bleken er nog wat verrassings-bergen opgelopen te moeten worden... hijgend en puffend kwam ik over de eindstreep (lees: bij de bus¨halte¨ )
4 dagen lang was ik met mijn kleine-Hollandse-longetjes, mij instabiele heupjes, mn zwakke ruggetje, mn schommelende suikerspiegel, mn desbalans en mn hoogteziektepilletjes absoluut de nerd van de groep (maargoed... kon ook bijna niet anders met 3 officiele bergelaars uit Oostenrijk in de club... lid van de BERG-CLUB aldaar!!)...
maaaaaar ben (zelfs na alle 3 de nachten slecht te hebben geslapen) van het begin af aan blijven lachen, lopen en genieten en heb geheel op eigen tempo.. bergen verzet!!!
P.s. Jeroen... heb een regenboog voor je gemaakt!! Zie filmpje!!
... enne voor degene die sniekie 200 foto´s ruimte heeft bijgekocht! BEDANKT!!! ... en dikke knuffels daarvoor!!
zal nog een BERG-foto´s bijmaken!!!
14 Augustus 2008 - 06:12
Ellen Van De Schoor:
Yvettte,
Mooie foto's weer!
De kinderen kijken wat triest, vind ik.
Groet en succes -
14 Augustus 2008 - 06:28
Marlous:
Hai lieverd!
Ja poeh, jij mag inderdaad heel trots zijn! Ik heb het ook gedaan in Azië en dacht daarna: YES! Gehaald! Maar noooooit meer! hahaha
Mooie foto's ook weer!
Liefs van mij! -
14 Augustus 2008 - 06:46
Willy:
Hoi, wat een schitterende foto's en ook die regenboog zelfs in video prachtig, geweldig gedaan wij zijn trots op je, dikke knuffels Dick en Willy -
14 Augustus 2008 - 07:39
Marloes:
Hahhaa leuk berichtje!! Yvette de berggeit ;-) -
14 Augustus 2008 - 08:48
Marko:
He Yve, je bent een topper blijkt maar weer. Kan geen hoogte van je krijgen. Wie de berg beklimt.....moet ook weer naar beneden. Hoogmoed komt voor de val, terwijl vrijmoed aan de top blijven zal. Kussies -
14 Augustus 2008 - 09:18
Sniekie:
even rekenen en toen bleek dat er nog maar weinig ruimte was om foto's te plaatsen. Houden het nauwkeurig in de gaten. -
14 Augustus 2008 - 09:57
Jossie:
VET!!
Heel heel vet!
Ikke wil dit oohook!!
Maar dan wel alleen graag bergop svp, bergaf heb ik echt een schijthekel aan. Heb jij dat ook?
Kus! -
14 Augustus 2008 - 10:29
Je Broer:
haha, je schrijft echt briljant! Leuk verhaal en mooie foto's! Hier in Boedapest en op Sziget ook veel lopen, maar niet bergop. :) -
14 Augustus 2008 - 10:39
Vlinder:
Held! Mijn zoete held ben je :)
Je foto's van kinderen en dieren raken me echt!
Ik tel af! -
14 Augustus 2008 - 11:32
Jeroen:
Hey bergtopper!
Dat is inderdaad een hele kekke regenboog! :D
Hier in NL regent het ook al weken zonnestralen en plensbuien tegelijkertijd.. En elk moment dat er weer een regenboog verschijnt aan de horizon (en dat is bijna elke dag) heb ik weer een momentje om even stil te staan en aan jou te denken. Lang leve ons opwarmklimaat! (In dit geval dan)
XXXX
14 Augustus 2008 - 15:34
Linski:
Heel leuk geschreven!
Gave foto's weer, veel beesten!
Kus! -
21 Augustus 2008 - 19:44
Ymke:
He Yvetje!!! Heb weer even alles 'bij'-gelezen!!! Was weer ff geleden... Maar fantastisch allemaal. Wat een mooie foto's en verhalen... En super dat je aan de top bent gekomen!!! Hele dikke kus, Taco, Ymke & Amber -
23 Augustus 2008 - 21:35
Annemieke:
stoere foto's en stoere Yvet :)
en de ezels..... ook die zij stoer! Ik kijk uit naar je laatste verhalen op waarbenjij en dan wil ik t ook echt nog eens allemaal live horen!
XX -
16 September 2008 - 16:59
Kimmy:
Sorry voor de late reactie, maar ben zo trots op je.
Lfs kim